Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΥΖΙΝΑ: φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια για παιδιά.




Από τις 14 Ιανουαρίου σας περιμένουμε κάθε Σάββατο 11-1, με καινούργιες ιδέες και εκπλήξεις!
             Μια ευκαιρία για πραγματικά δημιουργική αλλά και διασκεδαστική απασχόληση των παιδιών, από τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο.

Ηλικίες 9-14 ετών:

Όλο και περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν κι ακόμη περισσότερο να γράψουν. Κι όμως η γραφή θα μπορούσε να γίνει ένα δημιουργικό ταξίδι, αρκεί να δώσουμε το χώρο στα παιδιά να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους. Σκεφτήκαμε λοιπόν να τους δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα μέσα από ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής που θα τα κατευθύνει στα πρώτα τους βήματα. Ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος χρησιμοποιώντας ζωγραφιές, ήχους, λέξεις, αντικείμενα, αλλά και μια μαγική τράπουλα βοηθάει τα παιδιά να αποτυπώσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και  τη φαντασία τους στο χαρτί και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδιά 9- 14 ετών.
Να σημειώσουμε ότι παιδί που αναπτύσσει δημιουργικά τη γραφή του  και μπορεί να ταξινομήσει και να εκφράσει τις σκέψεις του βελτιώνει σημαντικά και τις σχολικές του επιδόσεις.

        Στις ηλικίες 4-8 ετών, δημιουργούμε τις ιστορίες μας προφορικά και επικεντρώνουμε περισσότερο στα παραμύθια και στην καλλιέργεια της φαντασίας τους. Ακόμη τα μαθαίνουμε να επικοινωνούν καλύτερα με τους συνομηλίκους τους, να εκφράζονται με πιο σωστό τρόπο και τους κεντρίζουμε το ενδιαφέρον για το διάβασμα.

Η διαδικασία:

-το κάθε σεμινάριο έχει διάρκεια 2 ωρών και μπορεί να πάρει είτε τη μορφή ενός και γίνεται μία φορά την εβδομάδα.
-Ξεκινάμε κάποιες βιωματικές ασκήσεις που διευκολύνουν την λειτουργία και την επαφή της ομάδας και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να εκδηλωθεί ελεύθερα η φαντασία όσων συμμετέχουν.
-Μέσα από διάφορα ¨παιγνίδια¨  πλάθουμε - στην αρχή ομαδικά - τις δικές μας ιστορίες.
-¨Γυμνάζουμε¨ τη φαντασία μας με τη βοήθεια της μαγικής τράπουλας*
-Στη συνέχεια ο καθένας διηγήται προφορικά (ηλικίες 4-8 ετών) ή γράφει και αφηγήται (9 ετών και μεγαλύτεροι)  το παραμύθι που έφτιαξε.

*Η μαγική τράπουλα βασίζεται στις λεγόμενες "λειτουργίες". Οι λειτουργίες αυτές σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του παραμυθιού, τον Ρώσο Βλαντιμίρ Προπ, ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι 31 στον αριθμό, υπάρχουν, πάνω_κάτω, σε όλα τα παραμύθια. Ο Τζιάνι Ποντάρι τις περιόρισε σε 21 και πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπουλας. Αυτή η τράπουλα φτιάχτηκε από τον Κώστα Στοφόρο σε συνεργασία με την ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός σεμιναρίων. 


φτιάξαμε τα δικά μας παραμύθια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου