Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ.


Η Διονυσία Κοπανά θα είναι μαζί μας την Τετάρτη 29-2-2012 στις 7:00 μ.μ. για να μας μιλήσει για  αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο έκφρασης.

Η πρόταση αφορά σε έναν σεμιναριακό  κύκλο με θέμα την εισαγωγή στην σκηνοθεσία με  στόχο  την εκμάθηση στοιχείων και βασικών  αρχών  σκηνοθεσίας στους τομείς της μεθοδολογίας ,αισθητικής  και τεχνικής.

Ο κινηματογράφος είναι μια γλώσσα, μια «παγκόσμια γλώσσα» όπως έλεγε και ο Ζαν Επστάιν …
Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο επικοινωνίας όπως είναι και η γλώσσα, μονάχα που αντί για λέξεις χρησιμοποιεί εικόνες .Όπως στη γλώσσα  έτσι και στον κινηματογράφο υπάρχουν κανόνες . Κανόνες συντακτικού και γραμματικής  καθώς και χρήση εκφραστικών μέσων που θα πρέπει κανείς να μάθει  να χειρίζεται αν θέλει να εκφραστεί με κινούμενες εικόνες .Αυτή η συστηματική μελέτη και κατανόηση  των κανόνων που ισχύουν για τη μεταφορά ενός κειμένου ,μιας ιδέας ,σε εικόνες με λογική δομή που έχει αρχή ,μέση και τέλος είναι το μαθησιακό πεδίο των βασικών αρχών σκηνοθεσίας.
Και επειδή το σινεμά δεν είναι μόνο τεχνική αλλά και τέχνη καταλαβαίνει κανείς πως οι κανόνες μπορούν να ξεπεραστούν  όταν  τους έχουμε κατανοήσει ,τότε και μόνον τότε μπορούμε να τους σπάσουμε και να περάσουμε στο επόμενο βήμα…

 Ένα σεμινάριο πάνω στην τέχνη και την τεχνική της σκηνοθεσίας.

Μέσα από ένα κύκλο  12 μαθημάτων των δυόμιση ωρών που θα αναπτυχθούν στην διάρκεια τριών μηνών   θα δοθεί στους συμμετέχοντες πρώτα από όλα η  δυνατότητα να  κατανοήσουν σε βάθος το ρόλο του σκηνοθέτη ,  να μάθουν τους κώδικες της κινηματογραφικής γλώσσας και των εκφραστικών της μέσων   καθώς και τα τρία βασικά  στάδια της παραγωγής μιας ταινίας .Από την σύλληψη της ιδέας , την προετοιμασία και το γύρισμα καθώς και την ολοκλήρωσή της.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή των συμμετεχόντων  στην σκηνοθεσία ,η γνωριμία με την ειδικότητα του σκηνοθέτη ,η εκμάθηση των κυριότερων όρων που χρησιμοποιούνται  στην καθημερινή πρακτική  καθώς και η παρουσίαση όλων των σταδίων που αφορούν την τέχνη του σκηνοθέτη και τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει ένα εύρος γνώσεων τέτοιο ώστε να μπορούν να κάνουν μια πρώτη απόπειρα  να σκηνοθετήσουν την δική τους ταινία.

 Τα βασικά στάδια του σεμιναρίου περιλαμβάνουν

-  Εισαγωγή  στην κινηματογραφική τέχνη και την τεχνική της σκηνοθεσίας .Προσέγγιση της φιλμικής γλώσσας.
-Ο ρόλος του σκηνοθέτη .Τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας.
-Βασικές αρχές για την κατασκευή μιας παραγωγής.
-Η σχέση  σκηνοθέτη με συνεργείο.
-Εισαγωγή στο πλάνο .Μεγέθη πλάνων .Κριτήρια επιλογής τους .
-Πλάνο ,σκηνή ,σεκάνς.
-Θέσεις μηχανής ,κριτήρια επιλογής.
-Κινήσεις μηχανής και η χρήση τους από τον σκηνοθέτη.
-Οι φακοί και η χρήση τους.
 -Ο κανόνας του άξονα ,γενικές αρχές.
-Εκφραστικά μέσα.
- Το σενάριο .
-Ο ήρωας.
-Δεύτεροι ρόλοι.
-Το ντεκουπάζ.
-Ο διευθυντής φωτογραφίας.
-Επιλογή συνεργατών.
-Ανεύρεση  χώρων.
 -Σκηνικά ,κουστούμια.
-Επιλογή ηθοποιών.
-Σκηνοθετικές τεχνικές στην διδασκαλία ενός ηθοποιού και στην προσέγγιση ενός ρόλου.
-Το γύρισμα και η δομή του.
- Το μοντάζ .Το δέσιμο των πλάνων μεταξύ τους ,βασικοί κανόνες.

Πληροφορίες: mail: info@texnisvimata.gr, τηλ.2105229339






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου