Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αναβίωση χειροτεχνίας



      Η δημιουργία με τα χέρια αποτελεί μια αρχαία πρακτική τόσο παλιά όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός. Αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο έχουν φέρει στην επιφάνεια χειροποίητα αντικείμενα τα οποία αντανακλούν τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία ενός τόπου.

     Το χειροποίητο  ξεκίνησε ως ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει χρηστικά αντικείμενα και εξελίχθηκε σε διακοσμητική τέχνη όταν τον 19ο αιώνα (βιομηχανική επανάσταση)  κάλυψε τις λειτουργικές ανάγκες του ατόμου οπότε μετέτρεψε τη δημιουργική δραστηριότητα σε μέσο αισθητικής έκφρασης και ικανοποίησης.

     Η χειροτεχνία ως δημιουργική απασχόληση αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο προσωπικής έκφρασης. Καμία άλλη απασχόληση δεν παρέχει τόσο έντονη ικανοποίηση όσο η δημιουργία  αντικειμένων που αντανακλούν την προσωπικότητα, τις σκέψεις και την αισθητική μας.

    Ως hobby γνωρίζει μεγάλη άνθιση στις μέρες μας αφού αποτελεί  τρόπο χαλάρωσης και αποφόρτισης. Σε περιόδους πίεσης, η ενασχόληση με τα χέρια βοηθάει το μυαλό να απεμπλακεί και να απορροφηθεί σε κάτι δημιουργικό που προσφέρει εσωτερική χαρά και ισορροπία.
Παράλληλα δε, αποτελεί έναν τρόπο κοινωνικοποίησης αφού ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

     Όπως  με κάθε μορφή τέχνης το κλειδί κρύβεται στην εξάσκηση η οποία εξελίσσει το επίπεδο της τεχνικής ενώ παράλληλα ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Διανύοντας λοιπόν, αυτό το δημιουργικό ταξίδι φτάνουμε σ' ένα σημείο όπου αρχίζουμε να συνδυάζουμε διαφορετικές τεχνικές και υλικά βάζοντας πάντα την προσωπική μας σφραγίδα. Αυτό μελλοντικά μας δίνει τη δυνατότητα να πουλήσουμε τα έργα μας, να συμμετάσχουμε σε εκθέσεις / bazaar  και γιατί όχι, να έχουμε μια νέα επαγγελματική προοπτική.

     Στα «Τέχνης βήματα» γίναμε μια μεγάλη παρέα, αγαπήσαμε τη δημιουργική διαδικασία και αγαπηθήκαμε, γίναμε φίλες, δημιουργήσαμε σχέσεις, στηρίξαμε και στηρίζουμε η μία την άλλη.  Θυμηθήκαμε ξανά τα παιδικά μας χρόνια, γελάσαμε, μοιραστήκαμε τα μυστικά και τα όνειρά μας. Στη δημιουργία, την αγάπη, τη φαντασία δεν υπάρχει όριο. ένα ταξίδι είναι και στιγμές , διάρκειες  που μας συνοδεύουν και γλυκαίνουν την καθημερινότητα μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου