Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΥΖΙΝΑ...Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια για παιδιά...

Προτείνουμε μια σειρά παιχνιδο –μαθημάτων που απευθύνονται:
-Σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών
-Σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών
-Σε παιδιά 12- 18 ετών
-Σε γονείς & παιδαγωγούς

Για τα παιδιά και τους νέους

Όλο και περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν κι ακόμη περισσότερο να γράψουν. Κι όμως η γραφή θα μπορούσε να γίνει ένα δημιουργικό ταξίδι, αρκεί να δώσουμε το χώρο στα παιδιά να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους. Σκεφτήκαμε λοιπόν να τους δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα μέσα από ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής που θα τα κατευθύνει στα πρώτα τους βήματα. Χρησιμοποιώντας ζωγραφιές, ήχους, λέξεις, αντικείμενα, αλλά και μια μαγική τράπουλα βοηθάμε τα παιδιά να αποτυπώσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τη φαντασία τους στο χαρτί και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες.
Να σημειώσουμε ότι παιδί που αναπτύσσει δημιουργικά τη γραφή του και μπορεί να ταξινομήσει και να εκφράσει τις σκέψεις του βελτιώνει σημαντικά και τις σχολικές του επιδόσεις.
Στις ηλικίες 4-8 ετών δημιουργούμε τις ιστορίες μας προφορικά και επικεντρώνουμε περισσότερο στα παραμύθια και στην καλλιέργεια της φαντασίας τους, μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι, όπου τα παιδιά παίζουν τους ρόλους των ηρώων του παραμυθιού που τα ίδια δημιουργούν.
Ακόμη τα μαθαίνουμε να επικοινωνούν καλύτερα με τους συνομηλίκους τους, να εκφράζονται με πιο σωστό τρόπο και τους κεντρίζουμε το ενδιαφέρον για το διάβασμα.

Για τους γονείς & τους παιδαγωγούς

Οι ιστορίες που φτιάχνουν οι ίδιοι οι γονείς ή οι παιδαγωγοί για τα παιδιά, συχνά και με τη δική τους συμβολή, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές και ωφέλιμες. Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε, θα λέγαμε:

  • Το παιδί γίνεται καλύτερος ακροατής. Μαθαίνει να ακούει αλλά να μη δέχεται παθητικά τα όσα του λένε.
  • Εξασκεί και τη δική του φαντασία και δημιουργικότητα.
  • Οι ιστορίες αυτές μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία του. Ένα παραμύθι προσαρμοσμένο στο κάθε παιδί το βοηθά να ταυτιστεί με τους ήρωες και μέσα από αυτήν την ταύτιση να κατευνάσει ακόμη και τις ανησυχίες του, αλλά να βρει κι ένα κλειδί για να αντιμετωπίζει τα εμπόδια που του προκύπτουν.
  • Μπορεί και η γλωσσική έκφραση να βελτιωθεί, παρακινώντας το παιδί να σου διηγηθεί πού βρισκόσασταν την προηγούμενη φορά, ώστε να πιάσετε και πάλι το νήμα της αφήγησης.
  • Βελτίωση παρατηρείται και στην ικανότητα συγκέντρωσης.
Η μαγική τράπουλα βασίζεται στις λεγόμενες «λειτουργίες». Οι λειτουργίες αυτές, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του παραμυθιού, τον ρώσο Βλαντιμίρ Προπ, ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι 31 στον αριθμό, υπάρχουν, πάνω- κάτω, σε όλα τα παραμύθια. Ο Τζιάνι Ροντάρι τις περιόρισε σε 21 και πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπουλας. Αυτή την τράπουλα τη φτιάξαμε σε συνεργασία με τη Στεφανία Βελδεμίρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός των σεμιναρίων.





Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΜΠΑ!!! η Σκηνοθεσία και μια μικρού μήκους ταινία...

       
         Μετά την ολοκλήρωση του τρίμηνου κύκλου μαθημάτων, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο Σκηνοθεσίας προχώρησαν στην παραγωγή 5λεπτης ταινίας μικρού μήκους με τίτλο: "ΜΠΑ"...
Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι από τα γυρίσματα.
          Από τις αρχές Οκτωβρίου η συντονίστρια του σεμιναρίου ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΠΑΝΑ, θα επαναλάβει με νέους μαθητές ένα καινούργιο project,  με θέμα: "ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ".















Αναβίωση χειροτεχνίας



      Η δημιουργία με τα χέρια αποτελεί μια αρχαία πρακτική τόσο παλιά όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός. Αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο έχουν φέρει στην επιφάνεια χειροποίητα αντικείμενα τα οποία αντανακλούν τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία ενός τόπου.

     Το χειροποίητο  ξεκίνησε ως ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει χρηστικά αντικείμενα και εξελίχθηκε σε διακοσμητική τέχνη όταν τον 19ο αιώνα (βιομηχανική επανάσταση)  κάλυψε τις λειτουργικές ανάγκες του ατόμου οπότε μετέτρεψε τη δημιουργική δραστηριότητα σε μέσο αισθητικής έκφρασης και ικανοποίησης.

     Η χειροτεχνία ως δημιουργική απασχόληση αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο προσωπικής έκφρασης. Καμία άλλη απασχόληση δεν παρέχει τόσο έντονη ικανοποίηση όσο η δημιουργία  αντικειμένων που αντανακλούν την προσωπικότητα, τις σκέψεις και την αισθητική μας.

    Ως hobby γνωρίζει μεγάλη άνθιση στις μέρες μας αφού αποτελεί  τρόπο χαλάρωσης και αποφόρτισης. Σε περιόδους πίεσης, η ενασχόληση με τα χέρια βοηθάει το μυαλό να απεμπλακεί και να απορροφηθεί σε κάτι δημιουργικό που προσφέρει εσωτερική χαρά και ισορροπία.
Παράλληλα δε, αποτελεί έναν τρόπο κοινωνικοποίησης αφού ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

     Όπως  με κάθε μορφή τέχνης το κλειδί κρύβεται στην εξάσκηση η οποία εξελίσσει το επίπεδο της τεχνικής ενώ παράλληλα ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Διανύοντας λοιπόν, αυτό το δημιουργικό ταξίδι φτάνουμε σ' ένα σημείο όπου αρχίζουμε να συνδυάζουμε διαφορετικές τεχνικές και υλικά βάζοντας πάντα την προσωπική μας σφραγίδα. Αυτό μελλοντικά μας δίνει τη δυνατότητα να πουλήσουμε τα έργα μας, να συμμετάσχουμε σε εκθέσεις / bazaar  και γιατί όχι, να έχουμε μια νέα επαγγελματική προοπτική.

     Στα «Τέχνης βήματα» γίναμε μια μεγάλη παρέα, αγαπήσαμε τη δημιουργική διαδικασία και αγαπηθήκαμε, γίναμε φίλες, δημιουργήσαμε σχέσεις, στηρίξαμε και στηρίζουμε η μία την άλλη.  Θυμηθήκαμε ξανά τα παιδικά μας χρόνια, γελάσαμε, μοιραστήκαμε τα μυστικά και τα όνειρά μας. Στη δημιουργία, την αγάπη, τη φαντασία δεν υπάρχει όριο. ένα ταξίδι είναι και στιγμές , διάρκειες  που μας συνοδεύουν και γλυκαίνουν την καθημερινότητα μας!


Ελεύθερο Σχέδιο



Προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις (Αρχιτεκτονική , Α.Σ.Κ.Τ , διακοσμητική, γραφιστική, συντήρηση έργων τέχνης)
Οι μαθητές μαθαίνουν να παρατηρούν, να αντιλαμβάνονται και να αποδίδουν με ελεύθερο χέρι μια οποιαδήποτε σύνθεση στο χώρο.
  • Μετρήσεις
  • Αναλογίες
  • Μέθοδοι σχεδιασμού
  • Τονικές Αξίες
  • Θεωρία φωτός / σκιάς
  • Ρυθμός, ισορροπία, σύνθεση
  • Τοποθέτηση θέματος στο χαρτί
  • Χρήση χρώματος
  • Επεξεργασία θεμάτων σε πραγματικό χρόνο
Ολιγομελή Πρωινά τμήματα
Διάρκεια μαθήματος : 3 ώρες
Κόστος μαθημάτων : 1 φορά την εβδομάδα (4 μαθήματα / 12 ώρες)
130 ευρώ /μήνα
2 φορές την εβδομάδα (8 μαθήματα / 24 ώρες)
240 ευρώ / μήνα
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και τις ώρες των μαθημάτων